Fakta om spelplanen i ishockey

I början av 1900-talet kom ishockeyn till Europa och redan 1908 så fick man ett ishockeyförbund som sträckte sig internationellt. Då hanterades både bandy och ishockey och 1920 fick sporten sin olympiska status och tillslut konkurrerade ishockey bort bandyn från förbundet.

Den internationella debuten för Sverige kom i Antwerpen OS 1920 då ishockeyn debuterade i de olympiska spelen. Bandyn var länge den populäraste sporten vintertid i Sverige och inte förrän 1955 så passerade ishockeyn bandyn och sedan 1970 så räknar man ishockey som en av nationalsporterna i Sverige. Fotbollen är störst i Sverige men 2008 kom faktiskt ishockeyn på en hedrande fjärde plats på herrsidan och tionde plats på damsidan.

Spelplanen som också kallas för rink är 60 meter på längden och 26 till 30 meter på bredden. Standarden i NHL är 26 meter breda och i övriga världen 30 meter. Runt spelplanen går en sarg som är 120 centimeter på höjden och där finns oftast plexiglas upptill. Dessutom så kan det finnas skyddsnät ovanför plexiglaset, för att skydda åskådare från att få puckar på sig.

På längden så har man delat in spelplanen i fem stycken linjer som löper parallellt på olika delar av planen. Två stycken blåa linjer gör att spelplanen delas in i tre zoner. Mitt på spelplanen finns sedan en röd linje och mitt på denna finns en mittpunkt som är inringad av en mittcirkel. Varje mål som står på vardera kortsida har varsin linje som kallas mållinje och även dessa är röda.

Målen är 122 centimeter på höjden och insidan av ramen är 183 centimeter i bredd. Framför varje mål finns en målgård formad som en halvcirkel, den är blå och är 252 centimeter i bredd. I en ishall bör temperaturen regelbundet ligga mellan +8 grader och +10 grader för att isen ska hålla bra.