Telemark

Att åka telemark skiljer sig inte speciellt mycket från vanlig slalom. Den största skillnaden är att man åker med fri häl utan bindningar bakpå. Stilen uppfanns av en norrman på 1800-talet och sedan dess har man utövat grenen både inom friluftslivet och vid tävlingar.

Tekniken

Vid telemarksåkning sitter bindningarna endast framme vid pjäxan, vid tårna. Hälen är fullkomligt rörlig, vilket gör att du blir mer flexibel i ditt åkande. Trots att sportgrenen uppfanns redan på 1800-talet blev den inte populär förrän på 1980-talet och från och med 1987 hålls VM i telemark. Utrustningen har naturligtvis moderniserats med tiden och numera liknar både skidorna och pjäxorna till stor del vanlig slalomutrustning. Dock är skidorna oftast lite mjukare för att kunna följa med kroppen lättare. Bindningarna är också annorlunda; de heter telemarksbindningar och de vanligaste kommer från märket Rottefella. Pjäxorna är av hårdplast.

Discipliner

Inom telemark finns huvudsakligen 4 discipliner: storslalom, classic sprint, classic samt parallell. Storslalom har mycket gemensamt med vanlig slalom men innebär även ett litet hopp. Portarna är speciellt utförda för telemark. Classic gör inte direkt skäl för sitt namn. Den har nämligen en bana som är lite mer komplicerad med hopp, skatingparti, storslalom och super-g. Man utför endast ett åk som varar i ca 5 minuter. Sprint classic har samma bana men måste klaras av snabbare med en kortare åktid. Där får man inte mer än 60-65 sekunder på sig att avsluta banan. Parallell är kanske den roligaste varianten. Där tävlar nämligen två åkare mot varandra samtidigt och det förekommer en hel del tacklingar för att komma först in i mål. Man kör i två parallella banor, s.k. en reipelykkja och man tävlar i två åk. Den med lägst totala tid vinner.

En viktig detalj inom telemark är att dalskidans fot alltid är 30 cm före den andra vid rundning av en port. Annars är det tilläggssekunder som gäller. Begreppet från filmen Sällskapsresan 2; “tyngden på dalskidan” kommer förmodligen många ihåg som levde på 80-talet och detta begrepp gäller således i telemark.