ALPIN SKIDÅKNING

Utför

En snabb skidåkning, utförsåkningstävlingar handlar om vem som kan få den snabbaste individuella tiden när du åker nedför en brant slingrande backe. Utförstävlingar har den längsta banan inom alpin skidåkning, där deltagarna i allmänhet når de högsta hastigheterna du kommer att se.

Super G

Ett annat tävlingsevenemang för snabbskidor är Super G. Att delta i Super G handlar också om vem som kan få den snabbaste individuella tiden när man åker nedför en brant slingrande backe. Det finns dock några olika regler från Downhill. Inklusive de obligatoriska 30 riktningsändringarna. Av denna anledning, på ganska korta banor, kan Super G sluta bli lika tekniskt som ett slalomlopp.

Slalom

Ofta betraktad som den mest tekniska alpina skidtävlingen, har slalomtävlingar den kortaste banan i kategorin alpin skidåkning. Disciplinen innebär fortfarande att tävla individuellt nedför en brant sluttning, men för att komma ut på topp måste idrottare få den snabbaste tiden när de tävlar runt slalomstavar eller grindar. I slalombanor är grindarna placerade närmare än i storslalom, så du måste vara snabb och exakt för att snabbt ta dig ner för banan.

Storslalom

Storslalom är den andra av de två mest tekniska snabbskidåkningsevenemangen inom alpin skidåkning. Skidtävlingar i storslalom handlar också om vem som kan få snabbast individuell tid när man åker nedför en brant backe runt slalomstavar eller grindar. Däremot är grindarna placerade på ett större avstånd till varandra än slalom, men närmare varandra än i Super G.

Alpint kombinerat

Alpine Combined tävlar helt enkelt i både utförsåkning och slalom för ett övergripande resultat. Ofta innebär Alpine Combined att individuellt genomföra 2 slalomåkningar och 1 utförsåkning för de snabbaste tiderna.

Hur man provar alpin skidåkning

De första förberedelserna för alpin skidåkning kan utövas på de flesta brittiska backarna och på nypreparerade bergsbackar. Innan du överhuvudtaget kan överväga att prova slalom eller störtlopp måste du redan ha lärt dig att åka skidor och vara redo att träna övningar för att åka i fart i backarna. Då bör du överväga avancerad kompetens och utvecklingscoachning för att ta reda på om du är redo att gå med i en racerklubb.

FRIÅKNING

Moguls

Om du har bra uthållighet och starka ben kan du njuta av Mogulskidåkning. Moguls är en friåkningstävling som består av ett tidsbestämt åk med friskidåkning på en brant, kraftigt mogulerad (klumpig) bana, som belastar tekniska svängar, flygmanövrar och fart.

Moguls tävlingsbedömning varierar. Deltagarna får sina poäng baserat på hur väl deras tekniska svängar över gupparna utfördes, precisionen och svårigheten hos tricken de utför på banornas större gupp eller specialbyggda hopp, och hur snabbt de slutför banan. För det otränade ögat kan det vara utmanande att se vinnaren, men evenemanget är vanligtvis fortfarande väldigt spännande att se.

Antenner

Aerials har många likheter med den hoppinspirerade tävlingen för freestyle-skidåkare och snowboardåkare, Big Air. Aerials är dock bara för skidåkare och innebär att tävlande startar sig själva från stora hopp och utför exakta manövrar, som flips och horisontella vändningar när de är i luften. Ungefär som Big Air bedöms de tävlande utifrån deras start, utförande och landning.

Slopestyle

Slopestyle Ski-tävlingarna involverar atleter som åker skidor nerför en bana som innehåller en mängd olika hinder eller funktioner, som räls, hopp och andra terrängparksdetaljer, från quarterpipes till rollers. Deltagarna bedöms efter starter, avrättningar och landningar av tricken de utför på funktionerna.

Halfpipe

En halfpipe, även känd som en Super-pipe, är en U-formad bana med 22 fots väggar. Skidåkare går igenom halfpipen och utför flera trick på båda väggarna av pipen. Ungefär som slopestyle bedöms deltagarna på utförandet och svårigheten av tricken de utför.

Ski Cross

Ski Cross är starkt inspirerad av motocross. Evenemanget ser deltagarna nå de snabbaste hastigheterna än någon annan freestyle skidtävling, och kan vara ganska övertygande att titta på.

Normalt går tävlingen ut på att fyra åkare börjar tillsammans på toppen av en drygt en kilometer lång specialbyggd störtloppsbana, innan de tävlar ner över hopp, branta svängar och rullar sida vid sida.

Under loppet leder all avsiktlig kontakt med andra tävlande till diskvalificering. Ofta går de två snabbaste deltagarna i varje lopp vidare till nästa omgång.

Hur man provar Freestyle Skiing

m Moguls Skiing låter tilltalande för dig, så när du har lärt dig att åka skidor kan du börja träna de korrekta teknikerna för att åka varierande terräng mot slutet av dagen – när din lokala inomhusbacke eller bergsbackar har skurits upp i gupp av vardagen flöde av skid- och snowboardåkare som rör sig över dem.

När du har bemästrat varierande terräng kan du söka specialbyggda mogulfält på berget eller delta i en inomhusbacks mogulevenemang.

Om du är intevilade på att få lite sändningstid, när du redan kan åka skidor till en bra nivå, kan du börja förbereda dig för Aerials, genom att delta i någon brittisk freestylepark som har ett hopp. Kolla in Freestyle Coaching-möjligheter på din lokala backe. Detsamma gäller för Slopestyle, om du tycker att en kombination av hopp, rullar, rails och boxar låter kul, kan din lokala UK Freestyle Park vara precis din grej. Och om du är på väg till en semesterort i bergen, kolla in deras snowparkanläggningar.

Halfpipe och Ski Cross är lite mer utmanande att prova i Storbritannien, eftersom du inte hittar banor i full storlek, men många bergsresorter vänder sig till dem som är intresserade av dessa sporter. Dessutom är det värt att lära sig grunderna på mindre Ski Cross-kurser eller Quarter Pipes i Storbritannien innan du provar något utanför din komfortzon på berget. Håll utkik efter Ski Cross eller Quarter Pipe-evenemang på din lokala back i Storbritannien.