Vasalopp för välgörenhet

Varje år, den första söndagen i mars, spänner tusentals människor på sig skidorna för att delta i Sveriges största vintersportevent: Vasaloppet. Precis som maratonloppet för löpare eller Wimbledon för tennisspelare så är detta ett av de stora “måsten” för alla långfärdsåkare och många skidfantaster ser det som oerhört prestigefyllt.

Många människor väljer att delta i Vasaloppet av tävlingsskäl eller som en personlig målsättning, antingen ensamma eller i grupper av vänner eller kollegor. Det finns också de som gör det för att ge uppmärksamhet åt ett välgörande ändamål som de anser vara viktigt.

En sådan person är Björn Mortensen från Kalmar som deltog i syfte att stödja och uppmärksamma hur viktigt det är med organdonation. Genom att bli organdonator kan människor som förolyckats ge en chans till liv för andra och allt som behövs är att man registrerar sig som sådan. Mortensen brinner för frågan då han haft mycket kontakt med människor som går i desperat väntan på viktiga organ, och klädde sig som kung Gustav Vasa själv när han deltog för att han verkligen skulle synas.

Birger Simonsson är en annan person som förvisso deltagit många gånger förut men år 2017 åkte Vasaloppet för att hjälpa andra. Hans brinnande fråga var barn i Syrien som lider av den oroliga situation som råder där och ville med sitt deltagande ge uppmärksamhet och samla in pengar för ändamålet.

Johan Koski bestämde sig för att delta i Vasaloppet av ett helt annat skäl än välgörenhet initialt. Efter att ha lagt på sig ganska många extrakilon bestämde han sig för att delta i loppet då det skulle tvinga honom att börja träna mer och därmed kunna gå ner i vikt. Under förberedelserna kom han på att han skulle kunna kombinera det med något han tycker är mycket viktigt att bekämpa: mobbing. Och så blev det!

Har du ett bra ändamål att delta med så gör för all del det – på så sätt får både du och dina medmänniskor, eller kanske djur eller miljö, en bättre framtid!