Nordenskiöldloppet

Bakgrunden till Nordenskiöldloppet

För er som tycker att Vasaloppet är ett alldeles för kort lopp, kan vi glädja er med att ni nu kan åka det tredubbla uppe i Jokkmokk. Detta lopp uppstod redan 1884 och heter Nordenskiöldloppet.

Loppet anordnades på begäran av vetenskapsmannen och polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld som en hämnd för att folk inte trodde på hans berättelse när han kom hem efter en expedition på Grönland året innan. Det var nämligen så att han hade hoppats på att hitta gröna skogar på Grönland och gav sig därför ut i det snötäckta och iskalla landskapet 1883 med några samer. Nordenskiöld skickade iväg två av sina medarbetare på skidor genom landskapet för att leta efter skog och under två dygn färdades de två på skidor utan sömn och vila, med undantag för ett par timmar under natten det första dygnet.

När de kom tillbaka hade de åkt sammanlagt 460 km och var uttröttade men trots allt i gott skick. Nordenskiöld fick aldrig bevis på några skogar men var däremot oerhört imponerad av styrkan och viljan från de två männen att fortsätta utan mat och sömn under så lång tid. När han kom tillbaka till Sverige berättade han om vad som hänt men naturligtvis var det ingen som trodde på honom. För att bevisa händelsen anordnade han ett lopp i norra Sverige under samma kalla förhållanden för att visa att människan faktiskt är kapabel att klara av något så arbetsamt.

Det längsta loppet i världen

Det första Nordenskiöldloppet gick av stapeln och blev det enda fram till 2016 när det har öppnats upp på nytt. Idag kan vem som helst åka det 220 km långa loppet som startar i Purkijaur och slutar i Kvikkjokk.

Loppet räknas numera som det längsta skidloppet i världen och det börjar öka i popularitet. Det är dock hälften så långt som den färd som samerna avverkade på 1800-talet men räknas ändå som ett krafttag. De bästa brukar komma i mål efter ca 9 timmar och flera stora föreningar sponsrar nu loppet.