Vilken utrustning behövs för att ta sig igenom Vasaloppet?

När det är dags att köra Vasaloppet så krävs det såklart att man är väl förberedd, både mentalt och fysiskt. Men det krävs också att man har rätt utrustning – så att man inte blir för varm eller för kall eller att man inte börjar känna av skoskav eller liknande. Något sådant kan nämligen innebära slutet på loppet eftersom man kommer tappa fokus på det som verkligen räknas. Loppet är långt och man måste med säkerhet veta att allt håller fram till mållinjen. Här följer därför några tips på vad som är rätt utrustning inför Vasaloppet.

Vilken utrustning behövs?

Vilken utrustning man väljer kan såklart bero på budget, prestanda och kvalitet. Innan man tar sig ut i spåret med sin utrustning så gäller det att ha testat allt innan. Köper man nya skidor så gäller det att de håller en hög kvalitet för att ta sig runt Vasaloppet. Man bör provköra allt så att man vet att det känns bekvämt. Kör några mil med skidorna, kläderna och stavarna så att du verkligen vet att ingen överraskning dyker upp. Ett tips gällande kläderna är att inte använda bomull.

Grundläggande information inför Vasaloppet som är bra att känna till

Hur mycket kläder och hur många olika sorters plagg som man bör ha på sig under Vasaloppet beror dels på hur kallt man upplever att det är. Oftast rekommenderas det att man har två lager kläder, både på över-och underkroppen. Det kan vara ett underställ (helst syntet eller merinull). Är man extra frusen så kan ett ytterligare lager underställ behövas. Annars så bör det yttre lagret vara vindtåliga plagg. Dessa skidbyxor och skidjackor skall sitta tight, och passformen måste vara bra. Annars riskerar man att man går miste om viktig fartvind som hjälper till under loppet. Baktill så bör tyget på ytterplagget vara lite tunnare, eftersom kroppens fukt måste släppas ut på något sätt.