Curling

Curling räknas som en sport med precision. Den spelas med tunga stenar och på is. En curlingbana ska vara minst 44,5 meter på längden och ungefär 4,5 meter på bredden. Stenen får max väga 19.96 kilo. Idag utövas sporten i ungefär 40 stycken länder och landet som sporten är störst i är Kanada, som har runt en miljon aktiva inom curlingen. Här i Sverige finns idag ungefär 5 000 spelare som är registrerade.

Själva namnet Curling kommer från engelska språket och har betydelsen krusa eller ringla. Ordet i sig beskriver hur stenen färdas över spelfältet och det sägs att det kommer från en stad vid namn Stirling och man anser att det var här sporten uppfanns redan på 1500 talet, men man vet inte säkert.

Den äldsta stenen som man hittat kommer just från Stirling och hade inskriptionen 1511 och dessutom har man hittat rapporter om att man spelat ett liknande spel 1541 i Paisley Abbey. Man har även hittat målningar från samma period, men i Nederländerna där man spelat ett liknande spel. År 1838 så skapade man en organisation vid namn Royal Caledonian Curling Club där alla klubbar i Skottland samlades. Nu utarbetade man spelregler och det är dessa regler som gäller även idag.

World Curling Federation som är det internationella curlingförbundet idag bildades 1965 och redan 1924 i Chamonix så ingick Curling i de olympiska vinterspelen men försvann därefter, först 1998 i Nagano blev det åter en OS-gren.

På 1840-talet så kom sporten till Sverige och då till Uddevalla. Därefter vidareutvecklades sporten i Stockholm och sporten etablerades i Sverige 1901 då de Nordiska spelen gick av stapeln. Men det blev Åre som blev Curlingens mecka i Sverige och var så mellan åren 1913 och 1967, år 1916 så bildades även Svenska Curlingförbundet och sporten blev medlem i Riksidrottsförbundet 1955.