Vad bör man tänka på inför Vasaloppet?

Vad bör man tänka på inför Vasaloppet

Om man går i tankarna kring att tävla i Vasaloppet så funderar man verkligen på en riktig utmaning. En utmaning som kräver en hel del förberedelse, fokus, styrka och uthållighet. För den som inte exakt vet vad Vasaloppet går ut på så handlar det alltså om att ta sig runt 9 mil på längdskidor, på en bana som startar i Sälen och slutar i Mora.

För individen som inte är van att åka längdskidor så krävs det väldigt mycket träning, både mentalt och fysiskt. Man måste såklart hantera skidorna mycket väl samtidigt som man lär känna till sin kropp så att man har koll på hur den kommer att reagera under långvarig och mycket fysisk aktivitet. Längdskidåkaren som genomför Vasaloppet kommer garanterat att behöva pressa sig till max, och lite därtill, för att ta sig igenom loppet. Detta gäller för både individer som redan tävlat eller om man för första gången satsar på att genomföra Vasaloppet.

Om det är första gången man tävlar så är det vanligt att man har många frågor och funderingar, eller att man faktiskt tvivlar på om man kommer att klara av att ta sig igenom hela loppet. Det kan därför vara på plats med några tips och råd inför Vasaloppet.

Tips och råd innan man tävlar i Vasaloppet

För och främst gäller det att man väljer vilket lopp det är man vill ta sig igenom. Antingen kan det vara Vasaloppet som hålls den första söndagen i mars eller så väljer man att köra öppet spår, vilket man kan genomföra söndagen och måndagen innan Vasaloppet. De båda loppen är lika långa och räknas in i “En svensk klassiker”. Man måste hålla koll på när anmälan öppnar eftersom biljetterna tar slut riktigt snabbt. Senast tog 15 000 biljetter slut på cirka 15 minuter.