Skidutrustning

Allt börjar med rätt skidor.

Naturligtvis är den lämpliga skidan grunden för all skidutrustning. Men att välja den perfekta är lättare sagt än gjort: det finns nu ett stort antal skidor att välja mellan, beroende på typ av skida och kompetensnivå. Att förstå strukturen hjälper dig att hitta den rätta: Flera lager, såväl som sidokanter, spetsar och ändar, utgör en skida. Utformningen av dessa komponenter har en inverkan på vad en skida kan åstadkomma och vem den är lämplig för.

Stelhet

Styvheten hos en skida bestäms av två faktorer: flex och torsion. “Flex” syftar på en skidas längsgående styvhet, eller hur mycket den böjer sig när vikt och hastighet belastar den. En styv flex ger dig mer kontroll och en mjukare körning. Styvheten längs längdaxeln avser å andra sidan vinkeln som skidan är placerad i när den kantar mot snön. Eftersom en mjuk vridning inte kantar lika skarpt som en hård, är den mer förlåtande mot fel. Styvheten eller mjukheten hos en skida bestäms av skidåkarens kroppsvikt, förmåga och preferenser.

Yta för löpning

Vid skidåkning är skidans löpyta den lägsta delen av skidan som har direktkontakt med snön. Det är därför det är viktigt att ha den vaxad hela tiden. En vaxad skida glider bättre och skyddar sig bättre. Vanligtvis används polyetenplaster i beläggningen, vilket ger skidan olika kvaliteter baserat på materialsammansättningen. Skidans hastighet och mängden vax den kan absorbera påverkas båda av löpytans sammansättning.

Kanter

Skidans kanter är gjorda av metall, vanligtvis stål, och är placerade på de två yttre sidorna. Sidokanterna på de flesta skidor är förslipade i en vinkel som sträcker sig från 88 till 90 grader i förhållande till ytan, beroende på den avsedda användningen. Skidornas löpbeteende påverkas av denna vinkel. I verkligheten har även en mindre vinkelförskjutning en betydande inverkan på skidstilen: ju plattare vinkeln är, desto svårare är det att kontrollera skidan. Regelbunden slipning av kanterna rekommenderas.

Konstruktionsradie

Om du undersöker skidans sidokant noga ser du att skidorna är smalare i mitten än de är i spetsen och i slutet. På utsidan av skidan följer kanten denna form och bildar en nästan rund båge. En specificerad radie, känd som konstruktionsradien, indikerar detta. I praktiken innebär detta att när skidan går uppåt, producerar den en kurva med denna radie. Skidornas konstruktionsradie varierar beroende på skidtyp. Ju mindre radie, desto smalare och mindre kurvor kan du åka skidor. Ju bredare kurvor du kan åka skidor, desto större radie.