Skidskytte

Skidskytte eller som det egentligen heter biathlon är en sport som utövas på vintern och sporten är en kombination mellan skytte och längdskidåkning. Tidigare så använde man bara skidstilen klassisk men sedan 1986 så har man även tillåtit fristil i skidskytte.

Ursprunget till sporten kommer från Norge och det var soldater som då utövade den, kanske i lite annorlunda form dock. Den allra första tävlingen som man känner till hölls 1767. Tävlingen gick mellan gränssoldater och man tävlade då i olika grenar. Då var det skidlopp på distans och att träffa en måltavla medan man åkte utför och dessutom störtlopp och slalom. Det var inte riktigt en kombination mellan skidåkning och skytte då men successivt så växte det fram. Det blev en alternativ träningsform för militärer i Skandinavien och 1924 så fanns sporten med på det olympiska programmet.

1958 så höll man det allra första världsmästerskapet och då i Saalfelden i Österrike. Då tävlade man i 20 kilometer och individuellt. Då var det bara herrar som deltog och världsmästerskapen för damer dröjde ända tills 1984 innan de drog igång. I OS dröjde det ända till 1992 i Albertville innan damer tävlade i skidskytte.

1978 så slutade man med grovkalibriga gevär och även med avståndet 150 meter. Nu började man istället med finkalibriga gevär, så kallade 22 Long rifle, och avståndet blev nu 50 meter. 1980 under OS i Lake Placid användes för första gången mekaniska tavlor och 1985 började man med fristil inom längdåkningen och 1986 blev stilen även godkänd inom skidskyttet.

Runt om på olika orter i världen så arrangeras det tävlingar i skidskytte, allra mest i Europa, Asien och Nordamerika, då under vintertid av en självklar anledning. Säsongen brukar börja i november/december och hålla på fram till mars. Detta kallas för världscupen och man får poäng för vissa placeringar i tävlingarna.