Bob

I sporten bob så färdas två eller rentav fyra personer i en släde som kallas för bobsleigh ned i en slags isbana som har en längd som sträcker sig mellan 1 200 meter och 1 600 meter. En genomsnittsfart ligger på runt 130 kilometer i timmen och en toppfart på 150 kilometer i timmen är inte alls ovanligt. Sporten uppfanns i Schweiz på 1870-talet av engelsmän och redan 1924 så blev sporten en gren i olympiaden.

Trots att sporten uppfanns redan på 1870-talet så anses bob vara en modern sport. Då engelsmännen turistade i Sankt Moritz i de schweiziska alperna så började man med att sammanfoga två kälkar och detta utvecklades senare till en bob. Man körde lopp på skogsvägar men 1870 så byggde man en bob-bana och detta gjordes av Caspar Badrutt och denna bana är faktiskt ännu idag i bruk. 1903 byggdes nästa bana och snart började även orterna Engelberg, Davos och Pontresina följa efter.

Den första officiella tävling gick just i Sankt Moritz 1884 och 1897 skapades den allra första föreningen inom boben. 1888 såg man till att boben kunde styras.

När 1970-talet kom så började utvecklingen rejält ta fart och de moderna bobarna med dagens karosser togs fram och då var det Östtyskland som totalt dominerade bobsporten. Ser man till de stora mästerskapen så som OS, EM och VM så är Tyskland och Schweiz de mest framgångsrika länderna. Några andra länder som varit framgångsrika är Österrike, Italien, Kanada och USA. Även Jamaica har tävlat och tävlar även idag, de blev mest kända under OS 1988 i Calgary då man överraskande deltog och de har även gjorts en film vid namn Cool Running just om detta.

Sverige har inte haft någon större framgång internationellt, men det finns ett par banor i Sverige, dessa finns i Saltsjöbaden och Hammarstrand.