Praktiskt tips inför Vasaloppet

Inför Vasaloppet så kan det vara bra att ha koll på några praktiska detaljer, som var vattnet delas ut under loppet, var olika kontroller kommer att vara placerade, hur man tar sig från och till start- och mållinjen med mera. Nedan följer därför några praktiska tips för individer som skall ta sig igenom Vasaloppet.

Var finns vätskekontroller och vad erbjuds vid dessa?

Under hela loppet så kommer man att finna sju olika officiella kontroller där man kan dricka något, samt genomföra service så som fästvalla och enklare reparationer. Vid dessa stationer så finns det även toaletter samt sjukvårdspersonal. Dessa stationer finns fördelade med ungefär en mil mellan varje, så att man vet när nästa kontroll börjar närma sig. Oftast så erbjuds följande saker vid kontrollerna:

  • Vatten
  • Energidrycker
  • Grönsaksbuljong
  • Blåbärssoppa
  • Kaffe
  • Bullar

Det är inte alla kontroller som erbjuder allt som beskrivs ovan, men dessa detaljer bör man titta efter på Vasaloppets hemsida, så att man inte missar att äta något när det väl erbjuds.

Viktiga förberedelser sista veckan innan Vasaloppet

Veckan innan man skall tävla i Vasaloppet så är det mycket viktigt att man håller sig frisk, och inte åker på något förkylning eller liknande. Man bör ladda med mycket kolhydrater de sista dagarna innan loppet, så länge ens mage klarar av detta. Vidare är det även viktigt att man dricker mycket vatten och håller kroppen utvilad. Se till att ha klippt tånaglar så att man inte åker på nageltrång. Teknikträningen måste vara på topp och skidorna skall vallas dagen innan loppet.

Att ta sig till och från start-och mållinjen

Vasaloppet startas i Sälen och avslutas i Mora. Man kan ta sig till båda ställena via buss, som går redan tidigt på morgonen till sent på kvällen. Det tar cirka 2 timmar mellan dessa platser och en enkelbiljett kostar runt 220 kr.