Längdåkning med duktiga skidåkare

Längdåkning är en sport som är mycket populär i Europa. Sporten har även blivit populär i USA, Kanada, Kina och Japan. Denna sport ingår i de nordiska skidgrenarna. Skidor har varit med länge och har använts flitigt i Sibirien samt i Norden. Då användes skidor till exempel till jakt. Ett bra hjälpmedel med andra ord.

Idag ingår skidor i många olika tävlingar. När det kommer till vintersport så är skidor ett mycket populärt redskap. Längdskidåkning är en tävlingsform som finns i olika distanser. Man kan se stilar som sprint, jakt, mass- och intervallstart samt fristil och klassisk stil. Men man kan även se en kombination av de olika stilarna.

Kända längdskidåkare

Vi har många fina kända längdåkare som har satt Sverige på kartan. En av dem är Charlotte Kalla. Vad hade vintersporten varit utan henne? Jo mycket fattigt. Denna kvinna kommer från Pajala och har varit aktiv inom denna sport sedan 2006. Hon har kammat hem en hel del fina medaljer. Charlotte Kalla blev utnämnd till Årets kvinnliga idrottare 2010.

Sedan har vi ju Gunde Svan. Denne man är född i Dalarna och har en hel del vinster bakom sig. Många fina medaljer som pryder hans hem. Under 1980-talet och lite grann in på 1990-talet så vann han inte mindre än 4 olympiska guldmedaljer. Det är alla skidåkares dröm. Numera så kör han inte skidor längre men han kommer alltid att vara en av de bästa inom skidsporten. Idag så kan man se honom som programledare på TV i stället.

En annan skidåkare som var väldigt duktig är Maria Magdalena Forsberg. Hon är född 1967 och är från Örnsköldsvik. Henne kunde man se som både längdåkare och skidskytt. Även hon har kammat hem en hel del vinster och som har hjälpt till att sätta vårt avlånga land på kartan. Det har varit och är fortfarande roligt att följa skidåkarnas karriärer.