Skidformer förklaras

Att leta efter den perfekta uppsättningen skidor kan ta timmar av forskning och övervägande. Oavsett om du handlar online eller kollar in dem personligen i din lokala skidbutik är en av de första sakerna att lägga märke till skidornas form.

Det finns fyra grundläggande termer att tänka på när man tittar på eller pratar om skidformer. Dessa är bredd, längd, sidsnitt och profil.

Bredd

Låt oss ta en titt på breddelementet först. Denna rubrik är normalt bredden i mm vid skidans midja, även om du bör överväga bredden på olika punkter för att få en sann bild. Denna breddkomponent är ofta en nyckelfaktor för hur en skida kategoriseras. Pistskidor tenderar att vara de smalaste, all-mountain något bredare med freeride- och puderskidor som kommer in med mest omkrets.

Bredare skidor skapar mer yta, för ökad flytförmåga i mjuk snö, medan smalare skidor kan erbjuda direkt kraft mot kanterna för ökat grepp på fast snö.

Längd

Den andra aspekten av skidformen är skidans längd. Traditionellt skulle skidor stå högt ovanför med längder på två meter plus att det var normen. Tack och lov är vi inte längre belastade med sådana giganter och mer progressiva kortare längder är tillgängliga för alla förmågor.

Hur du väljer vilken längd på skidan du ska köpa beror på några faktorer som din vikt, förmåga och skidstil. Det allmänna utbudet av skidlängd inom en modell kommer att ställas in relevant för varje kategori.

Pistskidor tenderar att ha en bred generell räckvidd beroende på svängradie eller stil, alla bergsskidor tenderar att köras i lite längre längder medan freeride- och puderskidor kommer att ligga i den längre änden av spektrumet för skidåkning i djupare snö och i högre hastigheter .

Line Sakana är ett bra exempel på hur formen påverkar skidans egenskaper

Sidecut

Den tredje aspekten att överväga är skidans sidklippningsradie. Föreställ dig att skidan ligger på kanten och glider i en hel cirkel. Spårets radie är lika med skidans radie. Normalt kommer detta att anges som en längd i meter. Inom varje skidkategori hittar du en uppsjö av skidradier.

Bara för att du har en smal pistskida betyder det inte att den kommer att ha en kortare radie än till exempel en fet freerideskida. Svängradien är det som ger skidan en stor del av dess karaktär. En liten radie kommer att kännas snabb kant i kant, lätt att initiera svängen och kul att åka skidor i en mindre korridor. I andra änden av spektrumet kommer en större radie att kännas mer stabil i hastighet och njutbar för längre svängar över pisten eller berget.

Profil

Den fjärde aspekten av skidformerna att titta på är skidans profil. Föreställ dig att titta på en skida som vilar på golvet, profilen är formen skidorna gör mot golvet, hur långt spetsarna och svansarna lyfts upp, var kontaktpunkterna är och hur högt mittpartiet vilar.

Traditionellt skulle skidorna vara välvda, detta betyder att midjan kommer att vila från golvet och kontaktpunkterna kommer att vara vid spetsen och svansen. Moderna former kommer att tillämpa en mängd olika mönster som tidig uppgång, även känd som rocker, platta profiler och i vissa fall äkta omvänd camber.