Fakta om Alpin skidåkning

Det som betecknas som Alpin skidsport är en sammanfattning av storslalom, slalom, parallellslalom, störtlopp, super-G och även alpin kombination. Dessa discipliner kallas för utförsåkning och även snowboard räknas med här. Alla dessa grenar förutom parallellslalom tävlas med att en åkare i taget åker i en bana som är utstakad med portar och den åkare som klarar banan på kortast tid vinner. Storslalom och slalom körs oftast i två stycken åk, där den sammanlagda åktiden räknas. Ser man till parallellslalom som skiljer sig från de övriga så tävlar två åkare mot varandra samtidigt och den som först kommer ner till mål går vidare till nästa runda tills det bara står en åkare kvar.

Den alpina skidsporten har ett världsmästerskap som går av stapeln vartannat år och de ingår även i Olympiska vinterspelen som arrangeras vart fjärde år. Det arrangeras även cuper i olika nivåer varje säsong där man anordnar tävlingar på en rad olika orter runt om i världen. Den cup som rankas högst är världscupen och den tävlas runt om i Europa och även i Nordamerika. De nationer som räknas som de mest framgångsrika inom sporten är Schweiz och Österrike men även nationer som Italien, Frankrike, Slovenien, Norge, USA, Kroatien och Sverige har skördat stora framgångar under årens lopp.

Det finns en rad kända så kallade skidorter i Sverige. Några är Åre, Sälen och Vemdalen. I Österrike har vi till exempel Kitzbühel, St. Anton och Sölden. I Frankrike finner man till exempel Chamonix, Val-d´Isere och Val Thorens. Det finns även Sestriere i Italien och varför inte Sankt Moritz i Schweiz och en av de allra mest kända i Nordamerika är Aspen som ligger i Colorado, USA. Självklart finns det en uppsjö med flera orter och det tävlas dessutom på de flesta av dem på ett eller annat sätt under vintern.