Bandy

En vintersport är bandy. Den räknas som en lagsport och bollsport. Sporten spelas mellan två lag med elva man i vardera lag och på is. Man använder sig av klubbor och en boll som är massiv. Målvakterna har dock ingen klubba. Spelet går ut på att med hjälp av sin klubba få in bollen i målburen hos motståndaren och samtidigt förhindra att motståndaren gör mål i sin egen målbur. Det lag som gjort mest antal mål efter 90 minuter vinner matchen.

Tiden man spelar är rullande. Med det menas att den aldrig stoppas. Dessutom delas matchen in i två halvlekar om vardera 45 minuter, precis som i fotboll. Detta kallas ineffektiv tid. I ishockey till exempel så stoppas tiden vid varje avblåsning. Detta kallas effektiv speltid.

Bandy är populärast i Finland, Norge, Ryssland och självklart i Sverige. Intresset för sporten har dock börjat att spridas runt om i världen och det landet som är närmast dessa fyra länder nu är Kazakstan.

Det som räknas som den moderna bandyn sägs ha sitt ursprung i Storbritannien och nordöstra England i 1800-talets mitt. Födelseorten räknas som Bury on Fen och den allra första bandymatchen officiellt spelades år 1875 och spelades i Crystal Palace och kallades för Hockey on Ice.

1891 släpptes en officiell regelbok och man grundade det som kallas för National Bandy Association, alltså Englands Bandy Riksorganisation. Samma år spelades den allra första matchen mellan lag från två länder, Bury on Fen från England och Haarlem från Nederländerna och nu började spridningen.

Den allra första SM-finalen gick 1år 907 och från början i Sverige var det mestadels Uppsala och Stockholm som spelade och har därefter spridits sig landet över. Fram till år 1965 spelades SM-finalen på Stockholms Stadion och sedan dess på Studenternas IP fram till år 2012 och sedan på Friends Arena.