Ishockeyns uppkomst

En lagsport inom vintersportens värld och som spelas på is är Ishockey. Man använder sig av klubba av trä, komposit, aluminium eller glasfiber, skridskor och en puck som är en gummitrissa som är vulkaniserad. Denna puck ska in i motståndarens målbur.

Sporten kallas ofta bara för hockey men är inte att förväxlas med landhockey. Ishockey tillhör bollsporterna och det går ut på att göra flest mål på en match mellan två lag. Tiden som spelas som grund är 60 spelminuter som är effektiva och detta görs under tre stycken perioder. Det kan även förekomma förlängningar och även i vissa fall straffläggningar för att avgöra en match.

Man anser att det vi kallar den moderna ishockeyn har uppfunnits under 1800-talets slut och har sedan dess täckts över hela världen. Dessutom har ett flertal länder ishockeyn som deras nationalsport. Det sker årliga mästerskap och sporten har alltid ingått i Vinterolympiaden. Det som rankas som den högsta ligan är den i Nordamerika och den kallas för NHL National Hockey League och det är hit som många spelare värvas som är bäst runt om i världen. Den högsta ligan i Sverige heter numera SHL och den gick tidigare under namnet Elitserien och år 2016 så var serien rankad trea i hela världen.

Var någonstans som ishockey uppstod är rätt omtvistat och det är högst troligt att sporten är influerad av ett flertal andra sporter som man sedan har anpassat till vinter. Man har hittat tecken på att en slags sport förekom på 1500-talet i Nederländerna som liknade ishockey. Det sägs även att fåraherdar i Frankrike spelade med en slags boll och med sin herdestav. Det vi kallar den moderna ishockeyn härstammar dock från 1800-talets slut, detta av att soldater från England kom till Kanada och man anpassade landhockey till klimatet i Kanada, så blev det ishockey.