Snowboard Cambers

Vad är Camber?

Profilen på en snowboard är hur den är formad när du tittar på den från sidan. De två huvudsakliga profilformerna är camber och rocker.

Rocker är något lättare att föreställa sig och är den klassiska bananformen med spetsen och svansen upp och från snön. Detta kallas ibland “omvänd rocker”, vilket jag kommer att förklara i detalj längre fram i artikeln.

Camber är precis tvärtom och är en form där mitten av en snowboard sitter upp från snön när ingen vikt ligger på brädan. Det är den ursprungliga profilformen och en design som har använts i decennier.

Brädorna du hittar idag är inte helt vaggade eller välvda och har en blandning av båda profilformerna. Olika kombinationer av de två ger dig olika prestandaegenskaper, och jag kommer att förklara allt nedan.

De olika typerna av camber

Det finns några olika typer av snowboard camber. Även om varje modell kommer att ha en ganska unik profil, inkluderar de huvudsakliga klassificeringarna av camber följande.

Traditionell Camber

Traditionell camber är den ursprungliga snowboardprofilens design. Om du tittar på en bräda från sidan medan du ligger platt, kommer denna camber att ha mitten av brädet upp från snön. Spetsen och svansen är fortfarande borta från snön också.

Traditionell camber gjordes för att generera mer kraft och respons när du cyklar. Denna form kräver lite mer ansträngning att kontrollera, men fördelen är att du kommer att kunna utföra mer aggressiva manövrar som ett resultat.

Karaktären av omvänd camber kräver att ryttaren använder mer kraft för att trycka in brädan i snön och initiera svängar. Detta kan vara praktiskt när man gör tekniska svängar och åker i brant terräng.

När du trycker ner på en bräda med traditionell camber kommer den att ha en naturlig tendens att snäppa tillbaka från snön. Detta är en subtil känsla mer än ett märkbart “snäpp”, men hur som helst, det möjliggör mer respons som många ryttare tycker om.

Traditionell camber är också mycket stabil vid höga hastigheter, vilket är en annan fördel. Du kommer inte att uppleva mycket prat eller vacklande med traditionell camber. Det kan också vara roligt att använda i puder på grund av dess responsiva karaktär.

Traditionell camber kallas också positiv camber eller vanlig camber. Alla de andra camberformerna har härletts från den här, och det är en design som hjälpte till att forma snowboard till den fantastiska sport som det är idag.

Reverse Camber

Omvänd camber kallas mer allmänt rocker. Du kan föreställa dig denna typ av profil genom att i princip tänka på en bananform för en snowboard. Spetsen och svansen kommer att vara avsevärt borta från snön, med centrum vidrör marken.

De flesta freestylebrädor har en stor mängd rocker i sig. Omvänd camber kan vara rolig och lekfull, vilket är fantastiska egenskaper att ha när man åker i parken. Det är en typ av fritt flytande känsla som definitivt har sin plats.

Brädor med denna typ av camber är också mycket lätta att vända. Du får inte lika mycket kraft och respons, men du kommer att kunna initiera svängar med minimal ansträngning. Det kan göra dem till den perfekta brädan för nybörjare eller alla som vill ha en enkel upplevelse.

Omvänd camber är också bra i terrängparken eftersom det gör det mycket lättare att utföra vissa trick. Gillar du att slå på rails är heavy rocker ett måste. Du kan också göra pressar och smör eftersom brädan redan har en naturlig böjning.

Nybörjare kommer också att gilla omvänd camber eftersom de är mycket lätta att vända och kontrollera. De presterar inte lika bra när du kör riktigt fort eller i teknisk terräng, men användarvänligheten är lockande om du bara lär dig grunderna i sporten.

Vissa ryttare letar också efter omvänd camber för puderridning på grund av den roliga och flytande atmosfären som denna profilform har. Jag gillar att ha lite camber och reverse camber i en puderbräda, men jag känner några som älskar full reverse camber i pulver.

Hybrid Camber

Hybrid camber använder både traditionell camber och omvänd camber för att ge dig mångsidig prestanda under en rad olika förhållanden. Detta blir en mer populär profil och finns på många typer av all mountain snowboards.

Hybrid camber har en rockered tip and tail med traditionell camber under foten. Du kommer inte ha lika mycket camber under fötterna eller så mycket rocker, men kombinationen av de två ger en mycket kapabel bräda.

Dessa typer av brädor kan användas i en mängd olika situationer. De är bra för medelstora ryttare eftersom de gör att du kan åka bekvämt och pressa dina förmågor i nya situationer. Du har inte många begränsningar med en hybrid camberboard.

Den mångsidiga karaktären hos hybrid camber gör dessa brädor extremt populära och vanliga. De är stabila i hastigheter, kan hålla sig i parken och till och med utmärka sig i backcountryn. Jag gillar att ha en hybrid camberboard i mitt koger.

Related Post

HållningHållning

Ställningar för olika positioner En ställning är en position för kroppen, som ger dig all den rörelse och flexibilitet som behövs för att utföra vilken manöver du än gör. I